Vijesti

MINISTARSTVO APELUJE: Poslodavci da obustave rad u najtoplijem delu dana

Naglašeno je i nekoliko mera da bi se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mestu sveo na najmanju moguću meru

Ministarstvo rada i boračko- invalidske zaštite Republike Srpske apeluje na sve poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura, izvrše preraspodelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.


Takođe, pozvali su Republičku upravu za inspekcijske poslove da češćim kontrolama utvrde da li se poslodavci pridržavaju preporuka ministarstva i da li organizuju rad tako da zaštite svoje radnike. S obzirom na to da u zakonodavstvu Republike Srpske nisu propisani minimalni zahtevi u pogledu uslova rada kada su velike vrućine, a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove, ministarstvo poziva sve poslodavce Republike Srpske da radno vreme na otvorenom prilagode uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

Pročitajte još – U sedam osoba stradalo od vrućina 

-Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vreme su izloženi suncu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika. Međunarodni standard definiše uslove i kriterijume, a jedna od mera je izbegavanje rada u najtoplijem delu dana. Napominjemo da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika – istakli su iz Ministarstva rada i boračko- invalidske zaštite RS.

Naglašeno je i nekoliko mera da bi se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mestu sveo na najmanju moguću meru.

Među njima su – preraspodela radnog vremena, rotacija poslova, izbjegavanje rada od 11 do 15 časova, uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova i drugo.

EKSTREMNA VRUĆINA OPASNA PO ZDRAVLjE

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pozvalo je građane Srpske da u narednom periodu, zbog ekstremno visoke temperature vazduha, što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od 10.00 do 17.00 časova.

Iz Ministarstva upozoravaju da bi velika vrućina mogla uticati na većinu populacije, te se preporučuje boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbegavanje teških fizičkih radova, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti. – Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem, navode iz Ministarstva.

Prilikom izlaska iz kuće preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera.

Preporučuju se i manji, laganiji obroci tokom dana, kao i korištenje široke, svetle odeće od prirodnih materijala, šešira sa širokim obodom i sunčanih naočala.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite posebno upozoravaju roditelje da u ovom periodu zaštite decu koja često borave napolju, da ih ni na kratko ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mera za zaštitu od visoke temperature.

Meteorolozi za danas najavljuju sunčano i veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom do 37 stepeni Celzijusovih, a sutra i u sredu, 3. jula, temperatura će biti do 36 i 33 stepena Celzijusova.

Izvor: novosti.rs

GD

Recent Posts

Sloboprom povećao vlasništvo u Banji Vrućici na 93,7 posto

TESLIĆ – Kompanija Sloboprom  Lončari Slobodana Ćurčića povećala je vlasništvo u ZTC Banja Vrućica na…

15 sati ago

GREŠKE KOJE ODBIJAJU KUPCE NEKRETNINA! Zbog jedne odmah odustaju

Pogledajte šta bi trebalo da izbjegavate prilikom prodaje svoje nekretnine! Ako želite da prodate svoju nekretninu ili…

15 sati ago

Doboj ima najbolji obuhvat vakcinacije prvom dozom MRP vakcine u RS

DOBOJ - Da su u strahu velike oči i da roditelji zbog brojnih nedoumica na…

2 dana ago

Banjalučka komora traži da se prag za malog privrednika poveća na 100.000 KM (VIDEO)

Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka uputila je inicijativu Vladi Srpske da izmijeni Zakon o porezu na…

3 dana ago

Teslić: Uhapšen kradljivac iz Doboj Juga, pronađeni otuđeni predmeti

Teslićka policija uhapsila je lice čiji su inicijali V.Š. iz Doboj Јuga /u Federaciji BiH/…

4 dana ago

Pogledajte koji su neradni dani u maju

Neradni dani u Republici Srpskoj su 1, 2, 3, 5, 6 i 9. maj, saopšteno…

4 dana ago

This website uses cookies.