Categories: Vijesti

Medicinari napuštaju BiH: “Za nekoliko godina će doći do sloma zdravstvenog sistema”

Medicinari koji su u inozemstvu kažu kako tamo dobiju ono što zaslužuju – poštivanje, priliku za napredovanjem i nagradu za svoj rad. Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi doktori kojih je sve manje

Nedostatak perspektive i loša opšta klima glavni su razlozi koji tjeraju veliki broj građana Bosne i Hercegovine da krenu trbuhom za kruhom. Većina mladih školuje se kako bi se zaposlili u zemljama Evropske unije, a to je posebno izraženo kod medicinskih radnika. Posljednji podaci Agencije za rad i zapošljavanje u našoj zemlji su poražavajući.

Od 2013. do 2020. godine u Njemačku je otišlo raditi skoro 6.000 medicinskih radnika i njegovatelja. Podaci su to samo jedne institucije koja posreduje u zapošljavanju. Iste ambicije i želje imaju i Merjem i Anđela, učenice bihaćke Medicinske škole, koje perspektivu u Bosni i Hercegovini ne vide, javlja BHRT. 

“Većina mojih prijatelja iz razreda planira ići vani. Razlog se zna. Dakle, situacija u našoj zemlji”, kaže Merjem Pjanić, učenica Medicinske škole u Bihaću.

“Upisala sam isključivo zbog odlaska u Njemačku, iz razloga što ovdje nema budućnosti za nas mlade. Zato što je tako, realno gledam sve, Njemačka je bolja opcija za nas”, navodi učenica Medicinske škole u Bihaću Anđela Stipić.

A zašto nam mladost odlazi, svi bismo se trebali zapitati, kaže Fehima Jusufović, direktorica Medicinske školu u Bihaću za koju iz godine u godinu vlada veliko zanimanje.

“Neki prvenstveno imaju afiniteta prema pomaganju drugima, ali najveći dio učenika želi upisati i završiti ovu školu zbog odlaska u inozemstvo. Nažalost. Ne vidim neko rješenje i žalim zbog toga, jer naša zemlja ostaje bez mladosti, i to vrlo vrijednih učenika budućih medicinskih radnika, doktora, stomatologa…”, naglašava Jusufović.

Medicinari koji su u inozemstvu kažu kako tamo dobiju ono što zaslužuju – poštivanje, priliku za napredovanjem i nagradu za svoj rad. Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi liječnici. I njih je sve manje, kažu u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a probleme ima i tamošnji Dom zdravlja.

“Nema liječnika na tržištu, nema ih. Izgubite s jedne strane tri, a dobijete jednog, i to jedva ga nađete. Bilo tko od ljudi koji vode zdravstvene ustanove Boga mole da netko ne ode”, ističe direktor Doma zdravlja u Bihaću Ademir Jusufović.

Kako bi zadržali mlade ljekare, iz Sindikata su županijskoj Vladi predložili set mjera koje bi trebali usvojiti. Bolje plaće, mogućnost edukacije i napredovanja na osnovu znanja te rješavanje stambenog pitanja liječnika samo su neke od njih.

Izvor: rtvtk.ba

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

1 dan ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

1 dan ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.