Categories: Zdravlje

Ljekar Branislav Milovanović o mogućim posljedicama infekcije “kovid 19”: Hronični umor ozbiljna prijetnja

Sindrom hroničnog umora nedovoljno je istraženo oboljenje koje dovodi do potpunog pada energije kod pacijenta, a rezultati studije koja je nedavno urađena u Banjaluci pokazaće koliki je rizik da ovu bolest dobiju oni koji su prebolovali virus korona.

Predsjednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije Branislav Milovanović kaže za “Glas Srpske” da je u pitanju prva studija tog tipa u svijetu, koju realizuje sa svojim timom istraživača i Univerzitetskim kliničkim centrom (UKC) RS.

– Studija je rađena s ciljem da se ispita funkcija autonomnog nervnog sistema u akutnoj fazi kod pacijenata sa “kovid” infekcijom. Komplikacije koje se javljaju uglavnom su vezane za pojavu iznenadne srčane smrti, a pacijenti koji su prebolovali virus korona u opasnosti su da dobiju i sindrom hroničnog umora. U pitanju je ozbiljno oboljenje o kojem se malo zna, a koje je u rangu karcinoma i AIDS-a, zbog velikog stepena invaliditeta. Oko 79 odsto obolelih je primorano da napusti posao jer ne mogu raditi zbog nedostatka energije – ističe Milovanović i pojašnjava da sindrom hroničnog umora dovodi do oštećenja svih sistema u organizmu, počevši od imunog, endokrinog, metaboličkog do autonomnog nervnog sistema.

Milovanović navodi da je studija urađena na 120 osoba zaraženih virusom korona koje su bile pacijenti u UKC-u RS.

– Posmatrali smo 50 pacijenata sa teškom kliničkom slikom i zapaljenjem pluća i 70 njih sa blažom kliničkom slikom. Analiziraćemo stanja i jednih i drugih i utvrditi do kakvih je promena došlo kod tih pacijenata tokom akutne faze, a pratićemo ih i narednih meseci da vidimo da li je došlo do komplikacija, da li se razvio sindrom hroničnog umora. Cilj nam je takođe da otkrijemo koje su razlike u poređenju sa onima koji nisu bili zaraženi – kazao je Milovanović i dodao da je studija realizovana na ideju generalnog direktora UKC-a RS Vlade Đajića, te da je rezultat petogodišnje saradnje.

On je istakao da je trenutno u toku obrada podataka, naglasivši da pored metode klasične statistike koriste i vještačku inteligenciju.

– Tokom prikupljanja podataka koristili smo aparat koji je trenutno najsavremeniji na svetu i koji se koristi u ispitivanju astronauta u Hjustonu. Njegovom upotrebom uspeli smo da zabeležimo sve promene autonomnog nervnog sistema tokom faze bolesti i te signale sada analizira moj tim istraživača u kojem je i profesorica Dragana Bajić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Po dobijanju rezultata, koji će biti veoma značajni u dijagnostičkom smislu i koje očekujemo u narednih mesec, dva, objavićemo publikaciju – istakao je Milovanović.  

Da je sindrom hroničnog umora ozbiljna bolest, kaže Milovanović, svjedoči i činjenica da je Evropski parlament prije dvadesetak dana izglasao rezoluciju prema kojoj je hitno potrebno sprovesti mjere za istraživanje te bolesti, naročito u svjetlu “kovid” infekcije.

– Za bolest postoji šifra od 1969. godine i oboljenje se svih ovih godina tretiralo kao postvirusni simbol umora, međutim, u oktobru prošle godine uvedena je nova oznaka. U pitanju je R 53.8 koja pokriva problematiku sa više aspekata i nije vezana samo za virusnu infekciju. Rezolucija Evropskog parlamenta je veliki vetar u leđa istraživačima i tek sada počinje borba sa tim oboljenjem – naveo je Milovanović.

Borba za prava

Branislav Milovanović kaže da se 12. maja obilježava Međunarodni dan podizanja svijesti o hroničnim neurološkim i imunološkim oboljenjima, u koja se ubraja i hronični umor, a s ciljem borbe za prava pacijenata.

– Postoji opšte nerazumevanje zato što mnogi nisu upoznati sa tom bolešću. Tri regionalna udruženja, slovenačko, hrvatsko i srpsko nastupaju zajedno u kampanji za borbu za prava pacijenata koji boluju od sindroma hroničnog umora, kako bi se izborili za podršku države. U nekim zemljama, kao što je Norveška na primer, radnici sa tom dijagnozom mogu imati skraćeno radno vreme – rekao je Milovanović.

Izvor: glassrpske.com Autor: Anita Janković Rečević

GD

Recent Posts

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

18 sati ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

18 sati ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

19 sati ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

2 dana ago

ZVONO POZIVA SVE MANJE ĐAKA U UČIONICE: U školama upisano skoro 50.000 manje srednjoškolaca

U Bosni i Hercegovini školske učionice su sve praznije, a broj učenika iz godine u…

2 dana ago

OVOME SE NIKO NIJE NADAO: Detaljna prognoza za Prvi maj

U Republici Srpskoj i FBiH sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa povremenom…

3 dana ago

This website uses cookies.