Categories: DobojVijesti

Kotorani traže akciju nadležnih i konačno uklanjanje opasne hemikalije iz njihovog naselja

Osim gradskim vlastima u Doboju, zahtjevi su proslijeđeni i Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Inspektoratu RS i Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Zahtjev za hitno postupanje i informisanje neformalna grupa građana iz Kotorskog uputila je na četiri adrese lokalnih i vlasti na nivou RS, kako bi utvrdili ko je nadležan za uklanjanje opasnih hemikalija iz još prije dvije i po godine napuštene fabrike suncokretovog ulja “Bioil”.

Osim gradskim vlastima u Doboju, zahtjevi su proslijeđeni i Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Inspektoratu RS i Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

“Nezbrinuto je ostavljeno više od 30 tona opasne hemikalije “heksana”, koje prijete zagađivanjem prirodne sredine, kao i potencijalnim izbijanjem eksplozije, što bi direktno ugrozilo živote mještana mjesnih zajednica Kotorsko, Rudanka, Johovac, Foča i Bukovac. Građani MZ Kotorsko okupljeni u Inicijativu „Tražimo legalno uklanjanje opasne hemikalije heksan iz naselja Kotorsko kod Doboja“ podnose zahtjev kako bi utvrdili konkretne radnje i nadležnosti svih nivoa vlasti obuhvaćene odredbama čl. 23 i 37 Zakona o upravljanju otpadom RS, i podstakli nadležne organe na hitno postupanje u cilju uklanjanja opasnog otpada iz Kotorskog“, navedeno je u zahtjevu.

Dostavljena su konkretna pitanja: koje su konkretne radnje koje su oni u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti do sada preduzeli po pitanju uklanjanja opasnog otpada, kao i koji su naredni koraci koje samostalno ili uz učešće ostalih organa planiraju preduzeti, kako bi problem opasnog otpada u Kotorskom bio što hitnije riješen i u kom roku su planirani.

Grupa iz Kotorskog je došla do informacije da su fabriku ranije posjetili iz Vatrogasne jedinice Grada Doboju i utvrdili da je riječ o izuzetno opasnom otpadu.

„Kod nas nema odgovarajuće zaštitne opreme za rukovanje ovim hemikalijama. Doznali smo od bivših radnika „Bioila“ u Kotorskom da je u vrijeme dok je fabrika bila u probnom radu jednom došlo do curenja „heksana“ zbog kvara klipa, odnosno prese i da je nekoliko radnika onesviješteno i da su ih kolege, drugi radnici spasili od gušenja“, informacije su dobijene od dobojskih protivpožaraca.

U stanju dugotrajnog mirovanja „heksan“ je već sada opasan i u slučaju bilo kakvih izvođenja radova u kojima bi bilo iskričenja ili vatre, paljenja rastinja u naselju ili otpada, posljedice bi mogle biti nesagledive, kažu stručnjaci za protivpožarnu djelatnost.

Svjesni su toga i mještani Kotorskog, te traže hitno rješavanje ovog problema, odnosno izmještanje heksana iz njihove blizine. Ili, kako to kaže mještanka Smiljka Savić, čija je kuća u neposrednoj blizini fabrike: „da se hemikalije u najskorije vrijeme izmjestiti iz naših dvorišta“.

„Nismo samo mi u Kotorskom ugroženi već i u naseljima Bukovačke Čivčije, Johovac, Foči i Bukovcu, ali se to, čini mi se, namjerno prešućuje“ – kaže član grupe „Uklanjanje heksana iz naselja Kotorsko“ Nisveta Huskić.

Izvor: antikorupcija.info

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

24 sata ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

1 dan ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.