Categories: DobojEkonomijaVijesti

KONTODO Doboj: Prag za status malog preduzetnika ostao na 50.000KM, dok je prag PDV–a podignut na 100.000KM. Potrebne HITNE izmene propisa u RS-u

Iz računovodstvene agencije KONTODO Doboj napominju da se HITNO moraju mijenjati propisi na nivou Republike Srpske, i to:

  • Da se gornja granica godišnjeg iznosa prihoda za status malog preduzetnika sa 50.000 KM poveća na 100.000 KM.
  • Da se omogući malom preduzetniku, koji je izgubio status malog preduzetnika, da može taj status ponovo tražiti naredne godine (tj. da se odvojeno tretira gubitak statusa malog preduzetnika u ovom slučaju od voljnog opoziva statusa malog preduzetnika).

Naime, nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o PDV-u BiH, prag oporezivanja je sa 50.000 KM podignut na 100.000 KM. Navedene izmjene i dopune Zakona objavljene su u Sl. gl. BiH 80/23, a stupio je na snagu 02.12.2023. godine.

Prag oporezivanja PDV-a je podignut na zadovoljavajuću granicu od 100.000 KM, ali problem još nije riješen na nivou propisa u Republici Srpskoj zbog činjenice da je prag za status malog poduzetnika ostao na iznosu od 50.000 KM naplaćenih prihoda.

Preciznije rečeno, ako mali preduzetnik u ovoj 2023. godini naplati preko 50.000 KM prihoda, iako od decembra ne postaje PDV obveznik, on nesumnjivo gubi status malog preduzetnika i postaje veliki preduzetnik. Problem je što se status velikog preduzetnika primjenjuje retroaktivno računajući od 1.1.2023. godine, a porez više nije 2% od prihoda, nego 10% od dohotka (razlike prihoda i rashoda).

Konkretno, može se desiti da preduzetnik sa prihodom od 50.000 KM kao mali preduzetnik plati porez na prihod u iznosu od 1.000 KM, ali u slučaju da ima prihod od 50.001 KM, on će automatski postati veliki preduzetnik i mogući porez koji će platiti je 5.000 KM ili niži u zavisnosti od visine rashoda (u startu je na gubitku oko 4.000KM).

Još veći problem je što naredne tri godine ne može više biti mali preduzetnik!

Dosta malih preduzetnika, isčekujući povećanje praga PDV-a na 100.000 KM, muku je mučilo da usljed značajne inflacije na kraju godine ne pređu prag od 50.000 KM i da ne izgube status malog preduzetnika.

Da budemo precizniji, ukoliko preduzetnik izgubi status malog preduzetnika i postane veliki preduzetnik, u obavezi je podnijeti „Zahtjev za opoziv statusa malog preduzetnika“, a potom podnijeti „Prijavu 1008 za utvrđivanje akontacije poreza na dohodak“, kao i izvršiti doplatu akontacija u slučaju da su ukupne uplate poreza na dohodak po 2% u ovoj godini manje od iznosa dospjelih akontacija prijavljenih obrascem 1008, a moraju biti. I to je ta doplata poreza koju smo ranije pomenuli.

Kada dođe do opoziva statusa malog preduzetnika, u slučaju neuspunjavanja uslova (prihod iznad 50.000 KM) ili po izboru preduzetnika, preduzetnik nema mogućnost ponovo tražiti status malog preduzetnika u periodu od naredne tri godine od godine opoziva, pojašnjavaju iz računovodstvene agencije KONTODO Doboj.

GD

View Comments

  • Zalosno da vi tako komentarisete kao racunovodstvena agencija. Za pdv 100 hiljada je super jer cak i oni koji su 1004 imaju zaposlena 4 radnika i vlasnik i bave se uslugama ne bi mogli opstati jer ulaskom u pdv uzluga se povecava za jos 17 posto. Sto se tice malog on i nije mali ako je presao cak 30hiljada i kada plati 600km i svoje doprinose ima super platu. Znaci mali su za sirotinju. Ja sam da se vrse kontrole bolje jer je nemoguce sisanje 10km a mali frizer zaradio mjesecno 600 sedamsto maraka. Sreca pa mora platiti 50km mjesecno. Samo budimo realni.

Recent Posts

PRODUŽEN PRITVOR OSUMNJIČENIMA ZA UBISTVO SAŠE KULIŠIĆA: Vrhovni sud Srpske donio odluku

VRHOVNI SUD Republike Srpske produžio je za tri mjeseca pritvor Andreji Kajganić i Draženu Lazareviću…

2 dana ago

Pitali smo građane Doboja: Šta je urađeno da se ne ponovi 2014. (VIDEO)

DOBOJ – Deset godina nakon velikih poplava koje su pogodile BiH i region, a tako…

2 dana ago

Prije deset godina cijeli Doboj bio pod vodom: Ne ponovilo se!

DOBOJ - Svaki maj građanima Bosne i Hercegovine, a posebno onima čije su kuće uz…

2 dana ago

Željeznice RS uskoro holding s tri kompanije

Završetak restrukturiranja prema programu Svjetske banke očekuje se do kraja godine Izvršni direktor "Željeznica Republike…

4 dana ago

DA LI JE BILO MOGUĆE ODBRANITI DOBOJ? Evo šta su rekli svjedoci odbrane na suđenju Obrenu Petroviću

POPLAVE koje su zadesile Doboj 2014. godine spadaju u red onih koje se dešavaju u…

4 dana ago

Evo koliko će studenti plaćati školarinu na fakultetima u Srpskoj

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o visini školarine za redovne studente na studijskim programima…

4 dana ago

This website uses cookies.