Categories: Ekonomija

Kako su poslovale platforme za dostavu u 2021. godini?

Biznis sa dostavom na zahtjev putem aplikacije provcjetao je sa pandemijom korona virusa, ali vodeće kompanije u Bosni i Hercegovini još ne posluju profitabilno, izvještava Indikator.ba.

Usluge dostave su biznis koji je tek u razvoju i očigledno da će trebati nekoliko godina da počnu vraćati prinose na uloženi kapital.

Konkurenciju na tržištu zaoštrio je španski GlovoApp koji je došao na tržište preuzimajući domaći brend Donesi i ova kompanija nadmeće se sa domaćom Korpom kao glavni takmac na tržištu.

GlovoApp d.o.o. Sarajevo je u prošloj godini imao ukupne prihode od 1,15 miliona KM, ali su rashodi iznosili 3,12 miliona KM, pa je kompaniija napravila gubitak od 1,97 miliona KM.

Glovo je u fazi razvoja i investiranja, te ima dugoročne obaveze u iznosu od 1,63 mil KM i kratkoročne obaveze od 1,66 mil KM. Na kraju prošle godine imao je 16 zaposlenika.

Njegov najveći konkurent, domaća firma Korpa d.o.o. imala je u 2021. godini prihode od 3,93 miliona KM, te rashode od 4,39 miliona KM, zabilježivši gubitak od 455.260 KM.

Kompanija je na kraju prošle godine zapošljavala 9 radnika.

Konkurenstska borba ove dvije platforme za dostavu bit će očigledno žestoka, a već se mogla osjetiti i po činjenici da je domaći brend Korpa napravio strateško partnerstvo sa firmom Dostava Ceger d.o.o. Sarajevo želeći tako da ojača pozicije nasuprot globalnom igraču kakav je Glovo.

U borbu za klijente nedavno se uključila i ZAPP dostava iz Mostara, koja se takođe ubrzano širi, što konkurenciju u ovom području čini zanimljivijom.

Ceger je bio manja firma koja je u 2021. godini imala poslovne prihode nešto veće od 70 hiljada KM, a zabilježila je neto gubitak od 148.887 KM. Na približno istom nivou kretao se gubitak i u 2020. godini. Kompanija je na kraju 2021. godine imala 3 zaposlena.

Biznis sa dostavom hrane će se, sasvim sigurno, dalje razvijati, a kompanije će nastojati pridobijati kupce novim ulaganjima, širenjem mreže, inovacijama i unapređenjem usluge.

Izvor: indikator.ba

GD

Recent Posts

Hristos Vaskrse -Vaistinu Vaskrse: Običaji za Vaskrs

Svim pravoslavnim vjernicima srećan najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, uz tradicionalan pozdrav Hristos Vaskrse -…

16 sati ago

Nove kazne za turiste u Crnoj Gori: Spremite i do 1.000 evra

Lokalne vlasti Tivta odlučili su da zabrane kretanje turista u kupaćim kostimima u pješačkim zonama,…

1 dan ago

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

2 dana ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

2 dana ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

3 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

3 dana ago

This website uses cookies.