Ekonomija

Iz BiH stiže prvo pametno odijelo, pogledajte šta sve može

Do kraja godine Bosna i Hercegovina trebala bi dobiti prototip svog prvog pametnog odijela. Proizvest će ga Tehničko-remontni zavod (THZ) Hadžići u sklopu ambicioznog plana preustroja, piše tportal, jedan od vodećih internet portala u Hrvatskoj.

– Naša pametna odijela će moći prikupljati podatke o poziciji, brzini kretanja, položaju u prostoru, podatke o okolišu poput temperature zraka, pritiska i prisutnosti određenih plinova te mjeriti puls, temperaturu, krvni pritisak i nivo perspiracije osoba koje ih nose – rekao je tportalu direktor TRZ-a Hadžići Meho Rekić.

Osim toga, podržavat će prijenos podataka i komunikaciju putem mreža 3G, 4G, Wi-Fi te drugih oblika bežične komunikacije.

Za sakupljanje podataka bit će korištene razne vrste senzora, žičnih ili bežičnih, uvezanih u ‘tjelesnu mrežu’ ugrađenu u pametno odijelo preko komercijalne platforme (za tablet računalo ili pametni telefon), odnosno namjenski izrađeno računalo za posebne svrhe.

U planu je i izrada odijela od posebnih pametnih materijala, dodao je Rekić, ne preciziravši o čemu se tačno radi.

Takva odijela bit će moguće koristiti u rudarstvu, energetici, vodoprivredi, vojsci, vatrogastvu, civilnoj zaštiti, pri lociranju zaposlenih, transportu…

Recimo, u slučaju nesreće u rudniku mogla bi pomoći ne samo pri bržem pronalaženju unesrećenih rudara, već i pri određivanju kome od njih treba najprije pružiti prvu pomoć.

Razvoj pametnih odijela bio je prirodan nastavak razvoja standardnih zaštitnih odijela na kojima u TRZ-u Hadžići rade već niz godina za civilne i namjenske primjene, pojasnio je Rekić.

– U zadnjih godinu dana okupili smo prvoklasni tim inženjera i istraživača s obimnim međunarodnim iskustvom iz nekoliko područja ključnih za razvoj i proizvodnju pametnih odijela. Među njima je nekoliko doktora nauka, nekolicina inženjera elektrotehnike, informacijskih tehnologija i strojarstva, kao i TRZ-ovi krojači starog kova, naveo je Rekić.

Pametno odijelo jedan je u nizu projekata kojim TRZ Hadžići namjerava revitalizirati poslovanje. Prema pisanju medija iz BiH, s još desetak kooperanata spremni su za serijsku proizvodnju prvog raketnog ručnog bacača domaće izrade RPG 7 MX2.

Razvili su padobran za minobacačke svjetleće granate svih kalibara, u pripremi je tehnologija lansera za nitroglicerinski metak…

Namjeravaju se i dalje baviti svojom temeljnom djelatnošću – remontom vojnih vozila i opreme – a dosad su radili na američkim tenkovima tipa M60-A3, haubicama od 155 milimetara…

Firma bi sa sadašnjih 80 trebala iduće godine narasti na gotovo 140, a u iduće dvije godine i do hiljadu zaposlenih.

Izvor: BiznisInfo.ba

GD

Recent Posts

Sloboprom povećao vlasništvo u Banji Vrućici na 93,7 posto

TESLIĆ – Kompanija Sloboprom  Lončari Slobodana Ćurčića povećala je vlasništvo u ZTC Banja Vrućica na…

14 sati ago

GREŠKE KOJE ODBIJAJU KUPCE NEKRETNINA! Zbog jedne odmah odustaju

Pogledajte šta bi trebalo da izbjegavate prilikom prodaje svoje nekretnine! Ako želite da prodate svoju nekretninu ili…

14 sati ago

Doboj ima najbolji obuhvat vakcinacije prvom dozom MRP vakcine u RS

DOBOJ - Da su u strahu velike oči i da roditelji zbog brojnih nedoumica na…

2 dana ago

Banjalučka komora traži da se prag za malog privrednika poveća na 100.000 KM (VIDEO)

Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka uputila je inicijativu Vladi Srpske da izmijeni Zakon o porezu na…

3 dana ago

Teslić: Uhapšen kradljivac iz Doboj Juga, pronađeni otuđeni predmeti

Teslićka policija uhapsila je lice čiji su inicijali V.Š. iz Doboj Јuga /u Federaciji BiH/…

4 dana ago

Pogledajte koji su neradni dani u maju

Neradni dani u Republici Srpskoj su 1, 2, 3, 5, 6 i 9. maj, saopšteno…

4 dana ago

This website uses cookies.