Categories: Vijesti

Gordana Rajić, ombudsman za djecu Republike Srpske: Djeca nemaju kad da budu djeca

Djeca danas nemaju vremena da budu djeca. Nemaju vremena da odrastaju. Ne igraju se i ne druže nego su jednostavno od malih nogu preokupirani obavezama, poručila je u intervjuu “Glasu Srpske” ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić.

Naglasila je da su u vaspitanju djece podbacili roditelji, škola, ali i sve ostale institucije u sistemu. Griješimo, naglašava ona, već s malim bebama jer pred njihove oči guramo mobilne telefone, a za koje nemaju snage ni da ih drže u sićušnim rukama.

– Škola i roditelj moraju da djeluju zajedno u vaspitavanju, da se dopunjavaju. Stručne službe bave se samo djecom koja pokazuju agresivno ponašanje. Šta je s onima koji su mirni, tihi, povučeni? Niko se ne bavi njima. Svi treba da damo sve od sebe da izvedemo djecu na pravi put – poručila je Rajićeva.

GLAS: Već ste naglasili da djeca danas odrastaju misleći da je nasilje normalno. Šta nas je dovelo do toga?

RAJIĆ: Televizije emituju emisije takvog sadržaja da nemamo više onih koje su prilagođene i namijenjene djeci. Crtani filmovi dostupni su 24 sata i pojedini imaju crtu nasilja. Niko ne kontroliše taj sadržaj. Ne postoje propisi kojima je ta problematika regulisana. Svi mogu bilo šta što plasiraju i ponude djeci i pritom niko ne snosi odgovornost niti ko provjerava šta se emituje. Kod nekog te nasilne scene mogu djelovati posebno uznemirujuće, a neki neće odreagovati nikako. Kako je u medijima nasilje prisutno onda djeca koja odrastaju u takvoj sredini smatraju da je sve to normalno.

GLAS: Šta nas je dovelo do toga? Da li smo to mogli spriječiti?

RAJIĆ: Ne možemo reći da je uzrok isključivo u krugu porodice, školi ili u sredini. To je čitav niz faktora. Mi kao društvo sistem vrijednosti smo mijenjali i sada smo dovedeni do toga da su neke stvari, koje su nekada bile nezamislive, sada normalne. Djeca su danas preopterećena, nastavni plan i program je preobiman, stalno pod pritiskom da budu dobri učenici. Roditelji imaju velika očekivanja, kao i škola i sredina. Pored obaveza u školi, pred njima su i mnoge vannastavne aktivnosti. Djeca nemaju vremena da budu djeca. Nemaju vremena da odrastaju. Nemaju slobodno vrijeme da se igraju i druže, nego su jednostavno od malih nogu preokupirani obavezama. Evo šta nam primjer iz Srbije pokazuje. Dijete je imalo super ocjene, išlo na razna takmičenja, ispunio je sve što društvo i roditelji od njega očekuju, ali niko nije čuo njega i njegove potrebe. Mislim da je tim strašnim činom što se desio htio da poruči: “Evo, uradio sam sve što ste vi od mene očekivali i tražili, a šta ste vi to uradili za mene?! Evo sada ćete svi da se pitate gdje ste pogriješili.” Meni to zvuči kao očajnički potez i vapaj da mu neko posveti pažnju koja mu je nedostajala.

GLAS: Koji su neki od konkretnih primjera gdje griješe roditelji, škola?

RAJIĆ: Roditelji griješe već s malim bebama, jer im daju daju telefon pri hranjenju, a mnogi i kada šetaju u prirodi, parku, tim malenim stvorenjima daju mobilni telefon da sluša pjesmice, gleda crtani film. Umjesto da posmatra okolinu, što je i svrha šetnje, beba gleda u telefon. Apsurdno je što se dječici od svega dvije-tri godine u pojedinim vrtićima nameće da uče strane jezike. Zatim djeci u školi već u drugom, trećem razredu, kada još i ne zna latinična slova, nameću da uče engleski jezik. Potpuno je kontradiktorno da u drugom razredu djeca imaju predmet digitalni svijet, gdje uče kako da koriste telefon, naprave snimak i pošalje ga roditeljima ili drugaru. Za zadaću im se daje da uzmu telefon od roditelja i drugu pošalju zadaću. U naše vrijeme ta zadaća se pisala tako što odemo kod drugara, uradimo zadaću i igramo se. Sada, s jedne strane stalno potenciramo tu priču o opasnosti na internetu i nasilju, a s druge guramo u ruke djeci tu tehnologiju. Roditelji, škola i cijeli sistem šalju pogrešne poruke djeci, a onda kada se nešto desi pitamo se gdje griješimo. Kontradiktorni smo, jer im dajemo tu tehnologiju, a s druge strane kritikujemo ih kada koriste. To sve zbunjuje djecu, a oni nemaju zrelosti da odrede koje je to vrijeme koje treba da provedu na internetu niti koji sadržaj da gledaju. Svi smo zakazali. Sada je mnogo modernije da se s djetetom vikend provodi u igraonici, a ne u šetnji u prirodi. To su novi trendovi.

GLAS: Imamo li vremena da se vratimo na pravi put?

RAJIĆ: Imamo. Svako samo treba da radi svoj dio posla, ali i da svi zajedno sarađujemo. Ne možemo svesti odgovornost samo na roditelja, školu, sistem. Potrebno je da radimo zajedno. Porodica primarno vaspitava dijete, ali i škola treba da ima vaspitnu ulogu. Ne može niko reći da škola treba da vaspita djecu jer eto roditelji nisu u mogućnosti. Škola treba samo da nastavi vaspitanje koje roditelji daju djeci. I stručne službe u školama, nažalost, bave se samo djecom koja pokazuju agresivno ponašanje. Ali šta je s onima koji su mirni, tihi, povučeni? Niko se neće pozabaviti tim djetetom i reći zašto je on povučen, zašto se ne druži… Moramo drugačije da pristupamo tom problemu i da damo sve od sebe da izvedemo djecu na pravi put i ne dozvolimo da ono što se dešava bude uobičajeno.

GLAS: Da li ćete predložiti neke smjernice i promjenu zakona?

RAJIĆ: Od Ministarstva prosvjete i kulture RS lani smo tražili da donese protokol o postupanju u kriznim situacijama. Kada su nam se dešavale poplave i zemljotresi, te ostale krizne situacije, u školama nisu znali kako da postupe niti kako da razgovaraju s djecom. Ovo što se desilo u Srbiji pokazatelj je da je takvo nešto potrebno jer djeca kada su čula pucnjavu panično su istrčala iz učionica pa su nastradala i ona koja su se tu zatekla. Treba znati kako u kojem trenutku postupiti i na koji način, odnosno sve te situacije imati u vidu bez obzira što smatramo da se kod nas neće desiti. Moramo biti spremni na sve. Ta naša inicijativa nije prihvaćena. S novom ministarkom prosvjete u februaru ove godine održali smo sastanak i dogovorili smo da je postojeće protokole koji se tiču nasilja potrebno revidirati, jer je zakon donesen prije deceniju i još uvijek postoje poteškoće u njegovoj primjeni.

Izostanak reakcije

GLAS: Koji su neki od najgorih primjera vršnjačkog nasilja s kojima ste se susretali posljednju godinu?

RAJIĆ: Nedavno je u dvorištu jedne osnovne banjalučke škole pretučen učenik, a desetak njegovih drugara je to samo gledalo. Samo je jedan odreagovao. Zabrinjavajuća je ta činjenica da neko to posmatrao, a da ga se ne tiče. To nam šalje poruku da djeca na sve to gledaju kao normalnu pojavu. Izostanak reakcije zabrinjava više i od samog nasilja.

Izvor: glassrpske.com

GD

Recent Posts

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

10 sati ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

10 sati ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

11 sati ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

2 dana ago

ZVONO POZIVA SVE MANJE ĐAKA U UČIONICE: U školama upisano skoro 50.000 manje srednjoškolaca

U Bosni i Hercegovini školske učionice su sve praznije, a broj učenika iz godine u…

2 dana ago

OVOME SE NIKO NIJE NADAO: Detaljna prognoza za Prvi maj

U Republici Srpskoj i FBiH sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa povremenom…

2 dana ago

This website uses cookies.