Categories: Vijesti

Fond PIO: Porast prihoda i broja osiguranika

Rast prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje uliva sigurnost i povjerenje u set ekonomsko-finansijskih mjera Vlade Republike Srpske u borbi protiv virusa korona, saopšteno je iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske.

U Fondu PIO kažu da su ove mjere, prema evidentiranim pokazateljima, dale pun efekat i rezultirale kroz očuvanje radnih mjesta i rast prihoda po osnovu poreza i doprinosa.

U matičnoj evidenciji Fonda PIO na dan 31. marta ove godine evidentirano je 314.893 osiguranika, što je više za 430 u odnosu isti dan prethodne godine.

„Iako se privredni i svaki drugi vid života od marta prošle godine odvija u otežanim uslovima, a dijelom i pod potpunom blokadom, sigurno je da bi broj osiguranika bio veći za par hiljada da se Republika Srpska, kao i ostatak svijeta, još uvijek ne bori sa pandemijom virusa korona, „, navodi se u saopštenju iz Fonda PIO.

Fond je u toku 2020. godine evidentirao prihod po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje od 935,2 miliona KM, što je više za 4,84 odsto ili 43,2 miliona KM u odnosu na 2019. godinu.

Ovakav rast prihoda, i pored porasta broja penzionera, a samim tim i povećanja isplatne mase, omogućili su ne samo da se izvrši redovno godišnje usklađivanje, već i vanredno povećanje penzija, počev od 1. januara 2021. godine za sve korisnike prava po zbirnoj stopi od tri odsto.

Rast prihoda je nastavljen i u prva tri mjeseca ove godine kada je evidentirano 234,26 miliona KM, što je više za 7,3 odsto ili 17,1 milion KM u odnosu na isti period prethodne godine.

U Fondu PIO ističu da nema razloga da se ovakav trend rasta ne nastavi i u narednom periodu uz set ekonomsko-finansijskih mjera koje preduzima Vlada Republike Srpske sa ciljem ublažavanja i eliminisanja negativnih posljedica pandemija virusa korona.

Izvor: glassrpske.com

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

18 sati ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

22 sata ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.