Categories: DobojObrazovanje

Dobojlija odabrao spoj informatike i ekonomije u Moskvi

DOBOJ – Profesor ruskog jezika u Ekonomskoj školi zaslužan je što će Dobojlija Mateo Bukvić (18) ove jeseni u glavnom gradu Rusije započeti svoje akademsko obrazovanje.

Foto: Sanja Čakarević
| Dobojlija odabrao spoj informatike i ekonomije u Moskvi

„To je program koji organizuje Ambasada Rusije ovdje u BiH, dakle, godišnje prođe 65 ljudi iz države, a ja sam upisao smjer informatika i ekonomija u Moskvi. Profesor je rekao da imamo taj program, da imamo tu šansu, odmah sam se zainteresovao, počeo sam da učim ruski s njim“, priča Mateo.

U narednih godinu dana slijedi mu pripremni period i usavršavanje ruskog jezika, a zatim ozbiljan rad i izučavanje spoja informatike i ekonomije.

„To je relativno mlada nauka, analiza velikih podataka. Trenutno je veoma tražena profesija, plate se kreću iznad 100.000 dolara godišnje. U opisu tog posla je da mene firme unajmljuju kako bih ja sve podatke stavio u algoritam, onda algoritam predviđa kako će tržište da se kreće i ja njima dostavim te informacije da oni znaju gdje da ulažu, šta da rade, kako da postupaju u budućnosti“, pojasnio je budući akademac.

On nije prvi Dobojlija koji će se školovati u Rusiji, jer su se ranije dvije djevojke upisale na fakultete u Moskvi, odnosno Sankt Peterburgu, a na naše pitanje zašto baš ova zemlja, s obzirom na to da u posljednje vrijeme nije popularna, on odgovara:

 „Ja sam u duši patriota, tako sam jednostavno odgojen i smatram da su se naši učenjaci koji su nešto uradili na ovim prostorima za naš narod školovali u Rusiji. Poznat primjer je Miloš Milojević, on je istoričar koji je studirao u Rusiji“, priča Bukvić, za kojeg će neke od troškova snositi Gradska uprava.

 „Ja snosim troškove boravka, imam sve obezbijeđeno, studentski dom. Grad snosi troškove avionske karte i troškove osiguranja, sve ostalo ja snosim. Mene će koštati mjesečno soba možda 60-65 maraka. Pošto je to jedan od najprestižnijih fakulteta u svijetu, godina košta 25.000 maraka, ali ja to sve imam besplatno, meni je sve, apsolutno sve obezbijeđeno, ja samo snosim troškove života tamo. Dakle, cijene namirnica u Moskvi, koja je najveći grad u Evropi, su kao u Doboju“, kazao je mladi Dobojlija, kojem će, priznaje, najteže pasti odvajanje od roditelja i djevojke.

Izvor: nezavisne.com / Autor: Sanja Čakarević

GD

Recent Posts

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

12 sati ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

12 sati ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

13 sati ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

2 dana ago

ZVONO POZIVA SVE MANJE ĐAKA U UČIONICE: U školama upisano skoro 50.000 manje srednjoškolaca

U Bosni i Hercegovini školske učionice su sve praznije, a broj učenika iz godine u…

2 dana ago

OVOME SE NIKO NIJE NADAO: Detaljna prognoza za Prvi maj

U Republici Srpskoj i FBiH sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa povremenom…

2 dana ago

This website uses cookies.