DOBOJ – Nekoliko stotina pacijenata na listi čekanja: MESECI prođu do OPERACIJE oka

U Doboju pacijenti najduže čekaju na uklanjanju katarakte i ultratvuk srca. Čak 700 pacijenata na listi duže od pola godine, pokazalo istraživanje

Foto N. Fifić

U ZDRAVSTVENIM ustanovama regije Doboj najduža čekanja su u dobojskoj opštoj bolnici, gde na operaciju katarakte 700 pacijenata čeka do osam meseci, a višemesečna su čekanja i za ultrazvučni pregled srca.

Prezentaciji istraživanja koje je sproveo Centar za humanu politiku (CHP) u Doboju prisustvovali su predstavnici zdravstvenih ustanova tog grada i domova zdravlja regije i FZO RS.

Prema podacima, u dobojskoj bolnici čekanje na zdravstvene usluge koje se pružaju u jednom danu zavise od broja pacijenata, ali nema čekanja na hitne operacije. U Domu zdravlja Doboj nema čekanja na zdravstvene usluge u hitnim slučajevima, a ostali pregledi se zakazuju u periodu od najviše tri dana.

U Domu zdravlja Teslić na pregled kod porodičnog lekara čeka se u proseku petnaestak minuta, dok se na RTG i ultrazvuk čeka duže. U Domu zdravlja Brod na zakazani pregled kod porodičnog lekara čeka se u proseku dan, a kod pedijatra pregledi se zakazuju dva dana u sedmici.

Pročitajte i: Ruski lekovi ipak dobijaju zeleno svetlo? Višemesečno pregovaranje o ponudi stranih medikamenata na tržištu BiH bliži se kraju

Zakazivanje pregleda kod porodičnog lekara je u Domu zdravlja u Derventi, dok u Modriči tvrde da nema čekanja na zdravstvene usluge u njihovoj ustanovi. U šamačkom domu zdravlja na zakazani pregled čeka se do dva dana, na laboratorijske pretrage tri, očitavanje RTG snimaka su čak do četiri i na ultrazvučne preglede do 10 dana…

– Pojedini pacijenti imaju problem sa skupim lekovima i što ih plaćaju po punoj ceni zbog toga što nisu na listi FZO RS, što utiče na troškove lečenja osiguranih lica – rekao je na prezentaciji direktor CHP Momir Dejanović.

DOPUNSKI RAD

ISTRAŽIVANjE je obuhvatilo i dopunski rad lekara koji rade u javnim zdravstvenim ustanovama, u čemu takođe prednjači Opšta bolnica u Doboju čijih je nekoliko hirurga, radiologa i internista dobilo saglasnost za dopunski rad u drugim, uglavnom privatnim ustanovama.

Saglasnost za dopunski rad dobila je nekolicina lekara i u dobojskom, teslićkom i modričkom domu zdravlja, dok su bez rada izvan redovnog lekari u Dervente, Broda i Šamca.

Izvor: novosti.rs Autor: Lj. Đurić

GD

Recent Posts

Sloboprom povećao vlasništvo u Banji Vrućici na 93,7 posto

TESLIĆ – Kompanija Sloboprom  Lončari Slobodana Ćurčića povećala je vlasništvo u ZTC Banja Vrućica na…

16 sati ago

GREŠKE KOJE ODBIJAJU KUPCE NEKRETNINA! Zbog jedne odmah odustaju

Pogledajte šta bi trebalo da izbjegavate prilikom prodaje svoje nekretnine! Ako želite da prodate svoju nekretninu ili…

17 sati ago

Doboj ima najbolji obuhvat vakcinacije prvom dozom MRP vakcine u RS

DOBOJ - Da su u strahu velike oči i da roditelji zbog brojnih nedoumica na…

2 dana ago

Banjalučka komora traži da se prag za malog privrednika poveća na 100.000 KM (VIDEO)

Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka uputila je inicijativu Vladi Srpske da izmijeni Zakon o porezu na…

3 dana ago

Teslić: Uhapšen kradljivac iz Doboj Juga, pronađeni otuđeni predmeti

Teslićka policija uhapsila je lice čiji su inicijali V.Š. iz Doboj Јuga /u Federaciji BiH/…

4 dana ago

Pogledajte koji su neradni dani u maju

Neradni dani u Republici Srpskoj su 1, 2, 3, 5, 6 i 9. maj, saopšteno…

4 dana ago

This website uses cookies.