Categories: DobojVijesti

Doboj gradi spomen-park poginulim borcima

DOBOJ – Skoro tri decenije nakon završetka rata imena boraca koji su poginuli tokom sukoba devedesetih godina prošlog vijeka biće uklesana u spomenik, koji će o trošku Gradske uprave biti sagrađen u kompleksu spomen-parka.

To je najavljeno nakon sastanka Predsjedništva Gradske boračke organizacije Doboj i gradonačelnika Borisa Jerinića.

„Mislim da smo danas donijeli jednu od odluka koju je trebalo možda donijeti prije 20 godina, ali, eto, mi smo uspjeli da dođemo skoro do cilja, tj. s početkom gradnje spomen-parka. Zamišljen je tako da budu naravno uklesana imena, a ispod samog spomenika će biti prostorija u kojoj će biti slike poginulih boraca, svih 1.864„, rekao je Pero Tubić, predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Doboj.

„Vjerujem da je ovo nešto što je trebalo da se uradi 20-30 godina ranije, ali ono što me definitivno raduje jeste to da su upravo ovi članovi Predsjedništva bili istrajni, da su bili predani tom zadatku i da su oni završili i usaglasili kompletan projekat. Sada je pored tih administrativnih stvari bitno obezbijediti finansijska sredstva. Ja sam siguran da će grad Doboj preuzeti tu obavezu na sebe, ali vjerujem i u podršku Vlade RS i Kabineta predsjednika, tako da ćemo zajednički svim snagama gledati da završimo taj projekat što ranije“, kazao je dobojski gradonačelnik Boris Jerinić.

O gradnji spomenika poginulim borcima pričalo se godinama, sporna je bila lokacija, ali je kao kompromis za gradnju spomen-parka usaglašena pozicija u Ulici Jug Bogdana. 

„On se nalazi neposredno uz Hram Presvete Bogorodice koji je isto tako spomen-hram svim palim junacima u gradu Doboju. Njihova imena jesu ispisana u tom hramu, i on sam je spomenik, ali pored toga treba nam i ovaj centralni spomenik koji će biti centralni dio parka.

Imamo već sada jasan, definisan glavni projekat. Do sada smo bili na idejnim rješenjima, a sada imamo glavni projekat. Usaglasili smo se i dogovorili da ćemo u nekom skorijem periodu pokrenuti proceduru javne nabavke i dobijanjem, tj. potpisivanjem ugovora krenuti u izgradnju istog. Ja vjerujem da ćemo otprilike u šestom-sedmom mjesecu taj posao završiti“, izjavio je Jerinić.

Izvor: nezavisne.com / Autor: Sanja Čakarević

GD

Recent Posts

Hristos Vaskrse -Vaistinu Vaskrse: Običaji za Vaskrs

Svim pravoslavnim vjernicima srećan najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, uz tradicionalan pozdrav Hristos Vaskrse -…

16 sati ago

Nove kazne za turiste u Crnoj Gori: Spremite i do 1.000 evra

Lokalne vlasti Tivta odlučili su da zabrane kretanje turista u kupaćim kostimima u pješačkim zonama,…

1 dan ago

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

2 dana ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

2 dana ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

3 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

3 dana ago

This website uses cookies.