Categories: DobojObrazovanje

Doboj: Đaci u Srpskoj neće u školu za konobara, tržište vapi za njima

BANJALUKA, DOBOJ – Iako je na tržištu rada velika potreba za konobarima, u nekoliko škola ugostiteljskog smjera u Srpskoj već dvije, odnosno tri godine, zbog nedovoljnog broja zainteresovanih učenika ne postoji odjeljenje konobara.

Naime, s takvim problemom suočavaju se škole u Banjaluci i Bijeljini, jer su u situaciji da samo nekoliko đaka bude zainteresovano da upiše ovaj smjer.

Boris Spasojević, direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole u Banjaluci, rekao je za „Nezavisne“ da treću godinu zaredom nemaju odjeljenje konobara.

„Sve više đaka se odlučuje da upiše četvrti stepen, odnosno ugostiteljski tehničar, a ne za konobare, jer je to treći stepen. Razlog je to što nakon završetka školovanja imaju mogućnost da se upišu na fakultet i slično. Za konobare imamo svega šest kandidata, tako da ne možemo formirati odjeljenje“, kaže Spasojević te dodaje da je jedan od razloga i taj što je djece sve manje.

Kako ističe, prijavi se sedam-osam učenika, a minimalan broj koliko ih se može upisati je 16, tako da nisu uspjeli formirati odjeljenje.      

„Mislim da ćemo to riješiti ove godine, s obzirom na to da smo dobili to deficitarno zanimanje, djeca će imati stimulanse, plate će biti veće. Moramo priznati, bila je minorna plata konobara, i to jedan od razloga što djeca nisu upisivala, ali mislim da će se to preokrenuti“, naglasio je Spasojević.


Ništa bolja situacija nije ni u Srednjoj stručnoj školi Janja u Bijeljini, iz koje potvrđuju da već dvije godine nemaju odjeljenje konobara.

„Imali smo situaciju da se samo jedan učenik prijavio za konobara, pa smo ga morali prebaciti u kuvare. Trenutno imamo samo jedno odjeljenje konobara, i to treći razred, koji ove godine završavaju“, potvrdili su iz ove škole.

Dodaju da ove godine nisu imali nijednog zainteresovanog učenika da upiše ovaj smjer.


Predrag Pašić, direktor Ugostiteljske i trgovinske škole Doboj, za „Nezavisne“ ističe da je interes za upis na smjer konobara mali, ali da su uspjeli upisati jedno odjeljenje i to sa 12 učenika.

„Interes za upis je veoma mali. Prošle godine smo uspjeli da upišemo pola odjeljenja. Nadležno ministarstvo nam propiše da se mogu upisati 24 učenika, s tim da je dozvoljeno pola od toga, po 12 konobara i kuvara, tako da smo jedino tako mogli i upisati“, rekao je Pašić.

Kako kaže, upravo zbog ovog problema jedno njihovo odjeljenje je pokrenulo inicijativu, a koju će pokušati podići do nivoa Republike Srpske.

„Nakon što smo realizovali inicijativu ‘Zaštitimo zanimanje’ i jednu anonimnu anketu, utvrđeno je da 80 odsto personala u 30 ugostiteljskih objekata s područja grada nije iz ugostiteljske i turističke struke“, rekao je Pašić.    

Ipak, kako kaže, svi hoće da rade taj posao, ali kad treba da upišu za konobare, stanje je veoma loše.     

„Svako s našim zanimanjima, ugostiteljskih ili turističkih tehničara, odmah može naći posao. Mladi s tim zanimanjem sve više odlaze u inostranstvu, jer je veliki interes, ali i kod nas isto tako, imamo i kod nas hotele, kafiće, restorane u kojima je svakodnevna potreba za konobarima“, naglasio je Pašić.

Aleksandar Milješić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Prijedor, kaže da je ista situacija i u Prijedoru, te da svake godine upišu po pola odjeljenja konobara i kuvara.

„Na taj način uspije se oformiti jedno odjeljenje. Takva situacija je svake godine, tako da nemamo problem s upisom na ovaj smjer“, kazao je Milješić za „Nezavisne“.

Izvor: nezavisne.com

GD

Recent Posts

Nove kazne za turiste u Crnoj Gori: Spremite i do 1.000 evra

Lokalne vlasti Tivta odlučili su da zabrane kretanje turista u kupaćim kostimima u pješačkim zonama,…

3 sata ago

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

1 dan ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

1 dan ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

This website uses cookies.