Categories: DerventaTurizam

Derventa, najmlađi grad Srpske sa istorijom koja seže daleko u prošlost: Oaza mira u kojoj rijeka cvjeta

Na raskrsnici mnogih puteva, između polja i brda, na obalama Ukrine ugnijezdio se gradić – iskusan ako se zna da su prvi zidovi u njemu sazidani prije mnogo vijekova, a istovremeno mlad jer se, ne tako davno, digao iz pepela, vratio na liste uspješnih sredina te nastavio da njeguje istoriju, čuva bisere prirode i sve što vrijedne ruke skromnih Dervenćana prave i grade.

Postoji nekoliko verzija o tome kako je nastalo ime Derventa, a najviše ih govori da vuče korjene od turske riječi koja znači tvrđava. Kroz istoriju do danas, kada ima titulu najmlađeg grada Republike Srpske, uspjela je postane mirna oaza Posavine u kojoj za svakoga ima po nešto i u kojoj svako osjeća kao kod kuće, u bilo koje doba godine. Ipak, ako pitate starosjedioce pa i one koji su imali priliku da istraže sve što ova oaza krije u svom krilu, velika većina će priznati da je najljepša ljeti, a posebno u avgustu, te da je to pravo vrijeme kada svratiti na njenu adresu.

Nesumnjivo najatraktivnija i nadaleko poznata derventska manifestacija već duže od vijeka i po plijeni pažnju ne samo Dervenćana, već svake godine krajem avgusta pored obala Ukrine okuplja desetine hiljada znatiželjnika sa svih strana svijeta. Riječ je o derventskom vašaru koji je uvijek vezan uz praznik Velika Gospojina, ali posljednjih godina na turističkoj karti Dervente sve je manje slobodnih mjesta.

Brojna istorijska nalazišta, vjerski objekti, ljepote i misterije prirode koje još nisu do kraja rasvijetljene, raznovrsna gastronomska ponuda, opuštajuća izletišta u etno stilu, kupališta i mnogi drugi sadržaji dovoljan su razlog, kako ističu stari i mladi Dervenćani koji su se svim posjetiocima stavili na raspolaganje, da dođu i prepuste se pogledima i ukusima.

Čuveni vašar

Derventski vašar je jedna od najstarijih manifestacija u BiH i jedan od najvećih vašara u bivšoj Jugoslaviji čija tradicija seže od 1851. godine. Svojim brojnim i raznovrsnim sadržajima, vašar privlači brojne posjetioce i turiste. Uz vašar kao centralni događaj, sve više počinju da se organizuju privredne, sportske, kulturne i umjetničke manifestacije.

Fenomen leptira 

Jedna od specifičnosti po kojoj je ovaj grad poznat je fenomen vodenog cvijeta koji se u narodu naziva “cvjetanja rijeke Ukrine”. Ovo je pojava da se u večerima u avgustu, iznad i oko vodotoka pojavljuju rojevi vodenih insekata – leptira koji nakon rojenja i polaganja jaja, pada na vodenu površinu i pluta poput cvijeta.

Manastir u Bišnji

Vjerski objekti, svih naroda, su jedan od zaštitnih znakova Dervente i vidljivi su u užem i širem gradskom području. Pod tim dijelom neba, izdigao se i manastir Pokrova presvete Bogorodice. U Donjoj Bišnji, na šest kilometara od grada. Čine ga manastirska crkva, paraklis Svetog Nikole, konak, stara kuća sa muzejskom zbirkom, voćnjak sa više od 1.500 sadnica jabuke i kruške, a u manastiru je i destilerija za proizvodnju rakija od kruške, šljive i dunje, te liker od višnje.

Misterija ambarina

Kulturno-istorijski kompleks Detlak proglašen je 2010. godine za kulturno dobro od velikog značaja, a čine ga, između ostalog, crkva Svetog Ilije, stara nekropola te Pećina – monaška isposnica i ambarine. Ambarine ili hambarine su rupe u kamenu s malim otvorom, širokom sredinom i užim dnom. Prva istraživanja ambarina su obavljena 1892. godine, kada su pronađena 23 udubljenja u stijeni. Istraživanjem 2014, na osnovu naziva i analogija sa žitnim jamama na prostoru Balkana, utvrđeno je da su bila spremišta za prehrambene proizvode, najčešće žito. Najvjerovatnije potiču iz kasnog srednjeg vijeka, a korišćene su i u turskom periodu.

 Moderno i etno

Smještaja u Derventi ne nedostaje, a gosti mogu da biraju između modernog hotela “Biser” u centru grada, da im bude sva na dohvat ruke, te motela  “Dvor” i objekata koji su sačuvali tu nit davnih vremena i života predaja te postali etno ogledala u današnje vrijeme. Jedan od najljepših pogleda na grad se pruža se iz motela Babino brdo, svojevrsni ugođaj predstavlja i boravak u etno-selu “Eden” i njihovim kućica među kojima, prema podacima, najstarija datira iz 1873. godine, a za takav osjećaj i ugođaj pobrinuće se brojni domaćini koji su svoja imanja učinili takvima da se oni koji jednom dođu, uvijek rado vrate te, kao i u na mnogim adresama u gradu, uživaju u bogatoj ponudi tradicionalnih i internacionalnih jela i pića.

Predah u prirodi

Najpoznatije kupalište na Ukrini je Patkovača, a pored nje ima još dosta mjesta na kojima se može osvježiti u ljetnim mjesecima. Jedno od njih, doduše, na obali jezera nedaleko od centra grada, je i izletište “Tešendić” koje, u zagrljaju prirode, čuva duh predaka kroz svoj izgled i gastronomsku ponudu, a u čarima prirode i ljudske mašte uživaće svi, od najmlađih koji imaju mjesto za igru, do onih koji žele ugodan roštilj u prirodi, pecanje i vožnju čamcima po jezeru.

Izvor: glassrpske.com / Autor: Vedrana Kulaga Simić

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

1 dan ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

1 dan ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.