Categories: EkonomijaTešanj

Čudo bh. ekonomije: Opština Tešanj do 1. decembra ima fiskalni promet od čak milijardu i 280 miliona KM

Uprkos pandemiji koronavirusa koja je izazvala ekonomski potres u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, Tešanj uspješno svemu tome prkosi.

Tako je općina Tešanj do 1. decembra 2020. godine ostvarila promet preko fiskalnih uređaja vrijedan čak jednu milijardu i 280 miliona KM. Bez premca su u Zeničko-dobojskom kantonu, Tešanj ima veći promet i od kantonalnog centra Zenice. A prema popisu iz 2013. godine Zenica ima 110.000 stanovnika, a Tešanj svega 43.000. No, to nije prepreka Tešnjacima da budu primjer cijeloj državi.

– Nama nije čudo jer smo recimo u prošloj godini imali 375 miliona KM izvoza, što je veći iznos od cijelog Unsko-sanskog kantona. Učešće Tešnja u izvozu FBiH iznosi pet posto, a imamo dva posto stanovništva u entitetu. Imamo 2,6 zaposlenih na jednog penzionera, dok je u FBiH prosjek 1,6 zaposlenih na jednog penzionera. Ukupno imamo 13.400 zaposlenih od 43.700 stanovnika – kaže za Faktor Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Kako istiće Huskić, Tešnju nije potreban marketing i publicitet, već pravedniji način oporezivanja i raspodjele sredstava od poreza.

– Nama ne treba marketing. Želimo potaknuti nužne promjene koje bi jačale bh. ekonomiju. Prvo, mora se mijenjati dosadašnji način oporezivanja dohotka. Sadašnji odgovara javnom sektoru, a guši industrijske centre. U industriji se prosječna plaća kreće između 650 i 750 KM, dok je u javnom sektoru više od 1.000 KM. To automatski onemogućava povećanje broja zaposlenih, zbog čega nam u velikom broju odlaze mladi ljudi – ističe Huskić.

Tešnjaci su nezadovoljni i raspodjelom poreza.

– Jednostavno, nužno je promijeniti kriterij za raspodjelu novca od PDV-a. Recimo, jedan od važećih kriterija je površina općine, pa tako neke sredine dobijaju veće iznose na ime šuma, livada…, a u industrijske centre, koji su izvozno orijentisani i imaju dobar promet, ne stigne novac koji im po radu pripada. Ukoliko se ne naprave promjene u ova dva segmenta, naša ekonomija neće imati željeni razvoj – podvlači Huskić.

Izvor: tip.ba

GD

Recent Posts

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

8 sati ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

8 sati ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

8 sati ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

1 dan ago

ZVONO POZIVA SVE MANJE ĐAKA U UČIONICE: U školama upisano skoro 50.000 manje srednjoškolaca

U Bosni i Hercegovini školske učionice su sve praznije, a broj učenika iz godine u…

1 dan ago

OVOME SE NIKO NIJE NADAO: Detaljna prognoza za Prvi maj

U Republici Srpskoj i FBiH sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa povremenom…

2 dana ago

This website uses cookies.