Categories: DobojEkonomija

„Benkons grup“ nije ispunio obećanja, Grad Doboj traži dato zemljište nazad

Još 2014. godine u dobojskom naselju Ševarlije, azerbejdžanska kompanija „Benkons grup“ položila je kamen temeljac za izgradnju fabrike „Bosanka“ za preradu voća i povrća. Plan je bio da proizvodnja počne za četiri godine.

Investitori su tvrdili kako će u moderno postrojenje uložiti više od 30 miliona evra i zaposliti 3 000 građana, a povrće i voće bilo bi otkupljivano od oko 5 000 kooperanata sa područja dobojske regije. Međutim, ništa od toga nije realizovano. Prema nekim proračunima, u izgradnju objekata uloženo je oko 10 miliona evra, a proizvodnja nikada nije pokrenuta. Zbog toga je grad Doboj odlučio da pokrene postupak vraćanja zemljišta u svoje vlasništvo.

– Mi smo pokrenuli postupak zato što oni u zadatim rokovima nije počela proizvodnja. Pokrenuli smo određene procedure da izvršimo povrat kompletnog tog lokaliteta, jer je tu blizu 100 dunuma zemlje, ali svakako i ono što su oni uložili će biti predmet sporazuma – ističe Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Predstavnici azerbejdžanske kompanije su 2018. godine zatražili produženje roka za početak rada za još dvije godine, međutim ni ovaj novi rok koji je usvojila i skupština grada, nisu ispoštovali.

I opozicioni odbornik PDP–a ističe da se u proteklom periodu bavio pitanjem nikada započete proizvodnje kompanije „Benkons grup“.

– Uputio sam pitanje gradonačelniku, pozvao ga na raskidanje sporazuma na ulazak Doboja u vlasništvo tog prostora poslovnog i na aktivno traženje investitora, domaćeg ili stranog koji će nastaviti gradnju, pokrenuti proizvodnju i zaposliti građane. Kao opozicioni odbornik mogu ovdje makar na osnovu nekog pritiska da pokrenem procedure da se rješavaju da budu usmjereni na kvalitet života i dobrobit građana – kaže Slobodan Vasiljević, odbornik PDP–a.

Plan grada je da nakon što riješi spor sa azerbejdžanskom kompanijom, nađe strateškog partnera koji bi pokrenuo proizvodnju i zaposlio Dobojlije.

– Naravno da će tražiti rešenje, možemo tražiti strateškog partnera koji bi mogao da pokrene znači, što se tiče grada mi stojimo na raspolaganju. Želja nam je da grad Doboj dobije i slobodnu zonu i već smo kao administracija i pokrenuli određene aktivnosti. To će biti jedan signal da tražimo partnera koji bi preuzeo posao jer nama je bitno sve ijedno radno mjesto – ističe Jerinić.

Plan je bio da azerbejdžanska kompanija „Benkons grup“ izgradi novu „Bosanku“, koja bi ličila na dobojski prijeratni gigant koji je bio jedna od okosnica privrede u gradu na tri rijeke. Po svemu sudeći, na novi džem, marmeladu, ali i zimnicu iz fabrike u Ševarlijama, još će se čekati.

Izvor: srpskacafe.com / elta

GD

Recent Posts

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

3 sata ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

4 sata ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

4 sata ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

1 dan ago

ZVONO POZIVA SVE MANJE ĐAKA U UČIONICE: U školama upisano skoro 50.000 manje srednjoškolaca

U Bosni i Hercegovini školske učionice su sve praznije, a broj učenika iz godine u…

1 dan ago

OVOME SE NIKO NIJE NADAO: Detaljna prognoza za Prvi maj

U Republici Srpskoj i FBiH sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa povremenom…

2 dana ago

This website uses cookies.