Doboj

AFERE POTRESAJU ŽELEZNICE RS: Isplate plata željezničarima koji nisu dolazili na posao. Optužnica i bivšem direktoru

 

Otkrivena je afera sa isplatama plata železničarima koji nisu dolazili na posao, tek će da iznese na videlo malverzacije koje sežu i izvan ovog preduzeća. Takođe, firma muku muči i sa viškom zaposlenih i zadužuje se kod Svetske banke za restrukturiranje sistema i svođenje prekomernog broja radnika na najoptimalniji nivo.

Posla će biti još i za istražitelje, jer je otkriveno da je lekar dobojskog Doma zdravlja nezakonito davao doznake za bolovanje železničaru koji je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora. Umesto da zbog dosuđene kazne duže od šest meseci dobije otkaz, radnik je jednostavno po izlasku iz zatvora nastavio rad u ŽRS.

U drugom slučaju je otkriveno da se plaćaju mesečni putni troškovi radniku iz Istočnog Sarajeva do Doboja, iako on ne dolazi na posao u sedište ŽRS u Doboju.

U Upravi preduzeća direktno zaduženi za administracije su priznali ovu nepravilnost, ali da je upoznat sa tim nije potvrdio i v. d. generalnog direktora Zoran Ilinčić.


 

Pored ovoga, U AKTERE brojnih afera u Železnicama Republike Srpske čiji su akteri i neki rukovodioci, uvršćen je i bivši izvršni direktor „Poslova prevoza“ Dušan Spremo (69) protiv koga je Okružno javno tužilaštvo Doboj podiglo optužnicu za nesavestan rad u službi.



Optužnicu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju, u kojem je već vođeno više sudskih procesa i kažnjavanja odgovornih u tom preduzeću od posebnog interesa za RS.

Uglavnom po matrici ranijih sudskih predmeta, Spremo je optužen da je ugovarajući kupovinu železničke opreme postupajući nesavesno naneo štetu ŽRS.

– Prilikom zaključivanja ugovora između ŽRS kao kupca i fabrike alatnih mašina „Rafamet“ iz Poljske kao prodavca, u projektu modernizacije radioničkih kapaciteta za održavanje šinskih vozila u kupovini prese, postupio nesavesno i time naneo imovinsku štetu ŽRS od 516.701 marku – navodi se, između ostalog, u optužnici.

Pojednostavljeno, Spremo se tereti da se, prilikom sklapanja i overe ugovora saglasio, da umesto prese sa dva cilnidra Poljacima isporuče jednostavniju presu sa jednim cilindrom, iako je znao da karakteristike takve mašine ne odgovaraju ugovorenim.


PROČITAJTE JOŠ – DIREKTOR „ŽELEZNICA SRBIJE“ PODNEO OSTAVKU: Pritiska nas čak 8.000 presuda!


GUBITAK

ŽRS su u ovu godinu ušle sa 2.482 zaposlena, a taj broj će se i prema planu reorganizacije smanjivati i dalje.

Ukupni akumulirani gubitak preduzeća po poslednjem finansijskom stanju je 111 miliona maraka akumuliranog duga, navode novosti.rs.

GD

Recent Posts

PRODUŽEN PRITVOR OSUMNJIČENIMA ZA UBISTVO SAŠE KULIŠIĆA: Vrhovni sud Srpske donio odluku

VRHOVNI SUD Republike Srpske produžio je za tri mjeseca pritvor Andreji Kajganić i Draženu Lazareviću…

4 dana ago

Pitali smo građane Doboja: Šta je urađeno da se ne ponovi 2014. (VIDEO)

DOBOJ – Deset godina nakon velikih poplava koje su pogodile BiH i region, a tako…

4 dana ago

Prije deset godina cijeli Doboj bio pod vodom: Ne ponovilo se!

DOBOJ - Svaki maj građanima Bosne i Hercegovine, a posebno onima čije su kuće uz…

4 dana ago

Željeznice RS uskoro holding s tri kompanije

Završetak restrukturiranja prema programu Svjetske banke očekuje se do kraja godine Izvršni direktor "Željeznica Republike…

6 dana ago

DA LI JE BILO MOGUĆE ODBRANITI DOBOJ? Evo šta su rekli svjedoci odbrane na suđenju Obrenu Petroviću

POPLAVE koje su zadesile Doboj 2014. godine spadaju u red onih koje se dešavaju u…

6 dana ago

Evo koliko će studenti plaćati školarinu na fakultetima u Srpskoj

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o visini školarine za redovne studente na studijskim programima…

1 sedmica ago

This website uses cookies.