Petrović na čelu dobojskog SNSD!

Raspuštene demokrate u Doboju nastavile da vladaju tim gradom, ali sad pod dresom socijaldemokrata. Bivši lider SDS rukovodiće povereništvom te stranke, a potom glavnim odborom

OBREN Petrović, već 16 godina prva politička figura Doboja, koji je do isključenja bio gradonačelnik, ali i predsednik GO SDS, ne vraća se u svoju dosadašnju stranku, već će preuzeti suparnički SNSD. U prvoj fazi rukovodiće povereništvom te stranke, a zatim će i formalno preuzeti funkciju predsednika Gradskog odbora SNSD.

Ovaj transfer i politički obrt najavljivan je još od oktobarskih opštih izbora u BiH, u kojima je on gradonačelničku funkciju zamenio izborom za poslanika u najvišem zakonodavnom telu, Parlamentu BiH.

Davanjem podrške novoizabranom srpskom članu PBiH i predsedniku SNSD Miloradu Dodiku u zajedničkom delovanju na nivou BiH, njega je predsednik SDS Vukota Govedarica isključio iz članstva stranke, a zatim je raspušten i GO SDS, kojim je rukovodio.

Usledile su turbulencije u SDS, pa se spekulisalo o prelasku bivših članova SDS u Doboju u ovdašnji SNSD, kao i o njegovom preuzimanju vođstva GO SNSD. Međutim, verovatno je da su njegove procene bile da treba da sačeka dalji razvoj događaja u stranci čiji više nije bio član. Odnosno, da je njemu i njegovim sledbenicima bliža opcija vraćanja u staro jato, nego utapanje u drugu stranku.


DEBAKL NA IZBORIMA: ŠTO se tiče SDS, njihov kandidat Nebojša Šajinović doživeo je pravi debakl na izborima i taj rezultat potvrdio je sumnje da je ta stranka politički „mrtva“. Potpredsednik SDS Milovan Bjelica, poslednji izborni neuspeh stranke stavlja najviše na teret predsedniku Vukoti Govedarici. – Doboj smo izgubili tek kada je predsednik naše stranke oterao ljude, koji su bili spremni da nakon izbora razgovaraju sa svima. Sam sebe je imenovao za poverenika stranke za Doboj, a desna ruka mu je bio Dragan Mektić – rekao je Bjelica.

 

Ali, kako se oteglo sređivanje stanja u SDS, Petrović je očito prelomio i odlučio da prihvati ponudu još uvek aktuelnog predsednika GO SNSD Doboj Uroša Gostića i preuzme suparničku stranku.

Za to je, sa novoizabranim svojim naslednikom na funkciji gradonačelnika Borisom Jerinićem, dobio saglasnost i predsednika SNSD Milorada Dodika.


Pročitajte još: Doboj: Reakcije o prelasku Obrena Petrovića na čelo dobojskog SNSD-a


Inače, kandidat neformalne koalicije „Zajedno za Doboj“ Jerinić ubedljivo je pobedio u trci za gradonačelnika na februarskim izborima, a ta politička grupacija u ovom gradu formalno vlada sa još uvek nepostojećom političkom strankom. Odnosno, u novembru prošle godine rasformirani GO SDS nastavio je da vlada u ovom gradu, pridobivši na svoju stranu svih 11 odbornika u Skupštini grada, izabranih na poslednjim izborima na listi SDS. U javnosti su oni formirali Klub nezavisnih odbornika, ali na zvaničnoj stranici Grada su još uvek svrstani u odbornike SDS.

VULIĆEVA PREDSEDNICA SG!

KAO novi predsednik Skupštine grada pominje se Sanja Vulić, koja je u skupštini bila jedan od najvećih kritičara SDS kao odbornik, a i predsednik Kluba SNSD.

Vulićeva je na proteklim opštim izborima, kao i Obren Petrović ispred SDS, izabrana i za poslanika u Predstavničkom domu PBiH ispred svog SNSD.

Izvor: novosti.rs   Autor: Lj. Đurić

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *