OVO JE BRUTALNA BOLEST KOJA JE ODNELA HEROJA SRBIJE! Mihajlo je saznao dijagnozu pred odlazak na Kembridž! UVEK NASMEJAN, NIJE SE PREDAVAO!

Bio je višestruki zlatni olimpijac i državni prvak u oblasti fizike


Teška bolest odnela je Mihajla Sporića (21), najboljeg srpskog, a mnogi smatraju i svetskog, mladog fizičara. Saznao je da ima rak pluća mesec dana pre odlaska na Kembridž, pre dve i po godine. Najteža dijagnoza nije ga pokolebala.  Otišao je tako, uporedo se lečio i studirao, bio najbolji, kao što je to uvek bio. Nažalost, u petak je iz Engleske stigla strašna vest. 

Legendarni direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović je rekao da je Mihajlo bio možda i najbolji izdanak te škole. Pre samo godinu dana roditelji su iz Engleske javili da je izlečen, a on je u međuvremenu i sam dolazio u posetu svojoj gimnaziji, koju je beskrajno voleo.

– U petak je cela škola plakala. Bio je to neopisiv prizor, đaci su bukvalno jecali – kaže Ognjanović.

Prema njegovim rečima, dok je bio direktor video je mnogo nadarenih đaka, ali je Mihajlo bio nešto zaista posebno.

– Verujte, ne kažem to zato što se dogodila ova tragedija. Ne, on je bio toliko talentovan, nadaren, šarmantan. Dugo sam ga znao, a ni jedan put ga nisam video namrštenog, bez osmeha na licu. Osvajao je nagrade, vezivao trijumfe na takmičenjima kao niko pre i posle njega. Uporedo je stizao i da se bavi sportom. Sećam se kako mi se nekoliko meseci pre nego što se razboleo hvalio kako je istrčao polumaraton – priča Ognjanović.

PREMINUO JEDAN OD NAJBOLJIH STUDENATA IZ SRBIJE! Trodnevna žalost na Kembridžu zbog smrti Mihajla Sporića!

On kaže da je dijagnoza raka pluća bila strašan šok za Mihajla, njegove roditelje i sestru. Ali to ga nije zaustavilo.

– Odlučili su da krene u Englesku, tamo je dobio stipendiju na čuvenom Trinitiju, na Kembridžu. Englezi su znali koliki je talenat, da ne preterujem, ali možda i budući nobelovac, i odmah su mu dali posebnu sobu, mogućnost da se uporedo leči i studira, da sa njim bude neko od roditelja. U sobu su mu dolazili asistenti i profesori, tu je i polagao kad nije moglo drugačije – priča doskorašnji direktor Matematičke gimnazije.

Srbija na neslavnom drugom mestu

Karcinom pluća je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u svetu i najčešća maligna bolest kod muškaraca. Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po incidenci karcinoma pluća, a broj obolelih raste svake godine. Iako je pušenje glavni uzrok ove bolesti, ne javlja se samo kod pušača.

Mihajlo je bio višestruki zlatni olimpijac i državni prvak u oblasti fizike, najbolji u državi i u astronomiji, stajao je na pobedničkim postoljima i na takmičenjima iz matematike i programiranja, a svojoj kolekciji odličja dodao i titulu mladog heroja Srbije! Bio je pobednik konkursa “Youth Heroes“ u oblasti obrazovanja i nauke za srednjoškolce i studente osnovnih studija.

U Srbiji je upisao dva fakulteta, a studirao je i na Kembridžu u Velikoj Britaniji. Bio je student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, smer Elektrotehnika i računarstvo, kao i Fizičkog fakulteta, na studijskom programu Teorijske i eksperimentalne fizike, gde u svojim indeksima ima najbolje ocene.

Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti. Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je doneo zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Mihajlo Sporić delio je svoje znanje sa vršnjacima, ali i sa mlađim generacijama volontirajući na Međunarodnom kupu matematičke gimnazije, kao i učešćem na matematičkim radionicama za osnovce. Na taj način, svojim radom i zalaganjem otvarao je vrata fizike mladim ljudima. Pozitivnim duhom, radoznalošću i uspesima ovaj mladi heroj bio je uzor svojim vršnjacima, ali i generacijama koje stasavaju.

SUTRA BI PROSLAVIO 23. ROĐENDAN! OTIŠAO JE HEROJ SRBIJE, NAJBOLJI MATEMATIČAR, FIZIČAR… Evo ko je bio preminuli Mihajlo Sporić!

Mihajlo je pored mnogih aktivnosti, svirao klavir i trčao maratone. Sledeće polje na kom je srpski genije hteo da ostvari rezutate, jeste eksperimentalan rad u polju fizike visokih energija, ali ga je teška bolest omela u svojim snovima.

Univerzitet Kembridž ustanoviće nagradu u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Mihajlo će biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: informer.rs


GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.