Doboj: Ne žele azilante u svojoj blizini!

Negativne reakcije na najavu da bi nadomak Doboja mogao biti otvoren novi kamp za migrante. Prihvatni centar na Dujama u Klokotnici, opština Doboj Istok, radi već 14 godina

LOKACIJA Centar Duje, Klokotnica u FBiH

NAJAVE Operativnog štaba za pitanja migracija BiH da će razmotriti mogućnost kolektivnog smeštaja migranata u kompleksu prihvatnog Centra za socijalno ugrožene Duje, u opštini Doboj Istok (FBiH), nije naišao na pozitivne reakcije u susednom Doboju.

Sabiralište izbeglica sa Bliskog istoka na putu u Evropu bi, po proceni lokalnih vlasti, pogoršalo bezbednosnu situaciju u tom delu RS, koja je i do sada povremeno narušavana, usled otkrivanja grupa migranata na području Doboja.

– Terenska kancelarija Centra za strance u našem gradu, u saradnji sa MUP RS, zna šta im je činiti u slučaju da migrantski centar bude nadomak Doboja. Mi ne možemo uticati na nameru formiranja novog centra u FBiH, ali u potpunosti

podržavamo i sledimo stav republičkih vlasti da u RS neće biti migrantskih centara – komentar je gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića.

PROČITAJTE I: Ministarka prosvete RS: Važno da što veći broj dece u Srpskoj bude obuhvaćen predškolskim programom

Što se građana tiče, oni su listom protiv ideje formiranja novog migrantskog centra na području predratne opštine Doboj, jer bi u tom slučaju, taj sabirni centar bio na manje od deset kilometara od centra grada. Njima je čuđenja vredno i delovanje predstavnika RS u zajedničkim institucijama BiH, još uvek aktuelnog ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića.

– On predsedava Operativnom štabu za pitanja migracija i nije se usprotivio stavovima da je izgradnja migracionog centra neprihvatljiva u blizini granice sa Hrvatskom, a kako stvari stoje, biće prihvatljiva na granici FBiH i RS – kaže za „Novosti“ Dragan Savić iz Doboja.

 

 

Inače, prihvatni centar na Dujama u Klokotnici, u funkciji je već 14 godine. Prvobitno je bio zamišljen kao prihvatilište za stare i iznemogle, ali je proširen broj korisnika čak do 1.400, pa su se u njemu nalazili i osobe sa invaliditetom i duševni bolesnici.

Pre pet godina započela je i gradnja Centra za decu i mlade, izgradnjom manjih porodičnih domova. Donatori su bili Holanđani, a kasnije se u proširenje Centra sa svojim sredstvima, izgradnjom bungalova, uključila i Unija opština turskog sveta i opština Tanšavli iz Turske. Trenutno je na Dujama oko 400 korisnika, ali ima mogućnosti za smeštaj daleko većeg broja lica.

TURSKI SVET

PREMA nezvaničnim informacijama iz Operativnog štaba za pitanja migracija BiH, pominjanje nove lokacije za migracioni centar u FBiH, blizu Doboja proizilazi iz toga što su jedan od glavnih finansijera Centra na Dujama u Klokotnici – Opština Doboj Istok i Unija opština turskog sveta.

Izvor: novosti.rs   Autor: Lj. Đurić

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.