Banja Luka: Raspisan konkurs za prijem studenata, pogledajte uslove

Raspisan je konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2019/2020. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

Univerzitet u Banjaluci na prvi ciklus planira da upiše 2 462 studenta. Na budžet, te na sufinansiranje se može upisati po 1 225 studenata. Planirano je i da se upiše 90 studenata na samofinansiranje, 120 stranih studenata, kao i 83 vandredna studenta.

– Na drugom ciklusu, planira se upis 859 studenata. Na budžetu ima mjesta za 215, u kategoriji sufinansiranje 452, dok sedam studenata treba da samofinansira svoju školarinu. Planirano je da se 121 student upiše kao vandredni student, a ima mjesta i za 64 strana studenta. Кada je riječ o trećem ciklusu, planirano je da se upiše 135 kandidata. Njih 116 će samofinansirati svoje studije, dok 17 kandidata može biti upisano kao strani studenti – saopštili su sa Univerziteta.

Broj slobodnih mjesta po ciklusima studija

Prvi ciklus studija

Akademija umjetnosti (110), Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet (116), Ekonomski fakultet (174), Elektrotehnički fakultet (196), Mašinski fakultet (140), Medicinski fakultet (375), Poljoprivredni fakultet (100), Pravni fakultet (160), Prirodno-matematički fakultet (200), Rudarski fakultet (40), Tehnološki fakultet (120), Fakultet bezbjednosnih nauka (100), Fakultet političkih nauka (140), Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta (52), Filozofski fakultet (187), Filološki fakultet (178), Šumarski fakultet (74).

Drugi ciklus

Akademija umjetnosti (30), Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet (58), Arhitetkonsko-građevinsko-geodetski fakultet – kombinovani studijiski program Energetska efikasnost u zgradarstvu (15), Ekonomski fakultet (52), Elektrotehnički fakultet (75), Mašinski fakultet (34), Medicinski fakultet (20), Poljoprivredni fakultet (77), Pravni fakultet (40), Prirodno-matematički fakultet (50), Rudarski fakultet (10), Tehnološki fakultet (20), Fakultet bezbjednosnih nauka (25), Fakultet političkih nauka (80), Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta (15), Filozofski fakultet (85), Filološki fakultet (110), Šumarski fakultet (44), Poljoprivredni fakultet i Prirodno-matematički fakultet– kombinovani studijski program Očuvanje i upotreba genetičkih resursa (20).

Treći ciklus studija

Ekonomski fakultet (11), Elektrotehnički fakultet (10), Medicinski fakultet (35), Poljoprivredni fakultet (15), Pravni fakultet (10), Prirodno-matematički fakultet (5), Fakultet političkih nauka (20), Filozofski fakultet (6), Filološki fakultet (15), Šumarski fakultet (6).

 

Prijavljivanje kandidata i prijemni ispiti

Prijavljivanje kandidata za upis na prvi ciklus studija na svim organizacionim jedinicima Univerziteta u Banjaluci počinje 17. juna, a završava 28. juna, a prijem dokumenata se vrši svaki radni dan.

Polaganje prijemnog ispita obaviće se 1. jula, sa početkom u devet časova. Prijemni ispit na Medicinskom fakultetu počinje istog dana, ali u 14 časova.

Objavljivanje rezultata konkursa je 3. jula do 14 časova. Upis primljenih kandidata počinje 8. jula, a završava se 12. jula.

Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci polaganje prijemnog ispita traje od 1. do 5. jula od devet časova. Objavljivanje rezultata konkursa je 5. jula do 16 časova, a konačne rang-liste do 8. jula. Upis primljenih kandidata počinje 9. jula, a završava se 12. jula.

Na Fakultetu bezbjednosnih nauka polaganje prijemnog ispita je 1. i 2. jula jula sa početkom u sedam časova.

Drugi upisni rok organizovaće fakulteti/Akademija umjetnosti koji u prvom roku ne upišu planirani broj studenata. Prijavljivanje kandidata za drugi upisni rok počinje 26. avgusta, a završava 6. septembra. Polaganje prijemnog ispita je 9. septembra sa početkom u devet časova na svim organizacionim jedinicama. Objavljivanje rezultata konkursa je do 11. septembra do 14 časova.

Upis primljenih kandidata počinje 16. septembra i traje do 20. septembra.

Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci polaganje prijemnog ispita traje od 9. do 13. septembra, sa početkom u devet časova. Objavljivanje rezultata konkursa je 13. septembra do 16 časova, a konačne rang-liste do 16. septembra. Upis primljenih kandidata počinje 17. i traje do 20. septembra.

Na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci polaganje prijemnog ispita održaće se 9. septembra sa početkom u sedam časova.

 

Кonkursni rokovi – drugi i treći ciklus studija

Кonkurs za upis studenata na drugi i treći ciklus studija, otvoren je od 17. juna do 16. oktobra, do kada će kandidati moći predati svoje prijave.

Informacije o rangiranju prijavljenih kandidata, konačnoj rang-listi i rokovima za upis biće dostupne najkasnije do 21. oktobra na internet stranicama fakulteta/Akademije umjetnosti.

 

Ljekarsko uvjerenje

Кandidati koji konkurišu za prijem na Fakultet bezbjednosnih nauka i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, ljekarsko uvjerenje dostavljaju prilikom prijave na konkurs, a ostali kandidati ljekarsko uvjerenje dostavljaju prilikom upisa.

Ljekarska uvjerenja se izdaju u Medicinskom specijalističkom centru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, ul. Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A, Banjaluka, broj telefona: 051/301-324. Кandidati koji se prijavljuju za Rudarski fakultet, ljekarsko uvjerenje mogu izvaditi u mjestu prebivališta.

Kompletan tekst konkursa nalazi se na internet stranicama javnih visokoškolskih ustanova, a možete ga pročitati i u štampanom izdanju dnevnih novina EuroBlic.

Izvor: srpskacafe.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *